sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Kiinalainen uusivuosi

Kung hei fat choi! Eli hyvää kiinalaista uuttavuotta, vaikka sitä ei tuo kirjaimellisesti tarkoitakaan. On kuitenkin juhlapäivinä ja alkaneen vuoden alussa viljeltävä onnentoivotus.

Viime viikko oli täällä juhlaviikko, ja allekirjoittaneella sekä monilla muilla vapaata koulusta. Ensimmäiset kolme päivää eli tänä vuonna maanantaista keskiviikkoon 8.-10. helmikuuta. Oli kyllä hienoa kokea se täällä, onhan uusivuosi täällä se vuoden suurin juhla. Hyvin verrattavissa länsimaiseen jouluun muun muassa koristelun ja kulutuksen puolesta. Joulun tavoin se on myös vahvasti perhejuhla, jolloin syödään perinneruokia yhdessä koko (lähi)suvun kanssa.

Puitakin koristellaan kuin jouluna konsanaan!
Myös lahjoja on tapana antaa, mutta vähän eri tavalla ja eri mittakaavassa kuin länsimaisena jouluna. Naimisissa olevat sukulaiset antavat nuoremmille naimattomille (useimmiten lapsille ja nuorille) "punaisia taskuja", eli juhlavärin mukaisia kirjekuoria, joissa on rahaa sisällä. Itse pääsin vierailemaan yhden paikallisen kotona, ja hänen vanhempansa olivat niin anteliaita että antoivat vierailevalle vaihtarikatraalle omat punaiset taskut. Saimme myös syödäksemme useampaa perinteistä naposteltavaa.


Ensimmäisinä päivinä käydään myös vierailemassa lähellä asuvien sukulaisten ja ystävien luona, jolloin mukana viedään suuri paketti jotain vähän parempaa naposteltavaa. Kaikissa kaupoissa myydään sopivan kookkaita ja usein joko valmiiksi paketoituja tai pyydettäessä paketoitavia keksi- ja makeisrasioita. Tulee vähän mieleen Suomessa jouluna myytävät juhlakonvehtirasiat, täällä ne ovat vaan vähän isompia. Mekin veimme ovensa avanneelle perheelle sellaisen. Vierailijoille joka kotona taas on tarjolla avattava rasia uuden vuoden makeisia ja suklaata.
Paikallinen 7-11 tarjoaa lahjapaketteja oikein pihalla asti.
Perinteisiä uudenvuoden makeisia ovat esimerkiksi lootuksen juuret, sokeroidut kookoslastut ja erilaiset pähkinäherkut.
Juhlan teemaväri on kuvistakin päätellen punainen, ja monet ihmiset myös pukeutuvat punaiseen (tai vaaleanpunaiseen) sen aikaan. Uudenvuoden myytin lapsia syövän hirviön Nianin uskottiin pelkäävän punaista, siksi sen valinta koristeissa ja pukeutumisessa.


Kotiin ostetaan myös kukkia juhlapäiviä edeltäviltä kukkatoreilta (flower market). Niillä myydään kyllä kaikenlaista muutakin, kuten allaolevasta videosta näkyy. Pahoittelut heiluvasta kuvasta ja epämääräisestä ääniraidasta, ensi kerralla paremmin!

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti